Om verschillende redenen kan het interessant zijn om een composthoop te maken. Ten eerste is het milieuvriendelijk: je spaart energie die normaal nodig is om jouw afval te verwerken. Ten tweede levert het gratis voeding op voor je tuin. Als laatste is het ook nog eens fascinerend en leerzaam om dit natuurproces te aanschouwen.
De locatie
Denk na over de plaats waar je je composthoop wilt maken. Het beste is een plek in de schaduw, waar je voldoende ruimte hebt om de hoop om te woelen. Verzamel gedurende een paar weken alvast wat afval om de composthoop mee te starten. Hij moet voldoende groot zijn omdat de temperatuur in de kern anders niet hoog genoeg wordt om ziektekiemen en onkruid te doden. In de binnenkant van de composthoop wordt het wel 60 tot 80 graden! De maximale hoogte van de hoop is anderhalve meter en de breedte ongeveer 3.
Hoe te beginnen
Je kunt de hoop los op de grond beginnen of in een bak van gaas, hout of takken. Als je wilt kun je een kunststof bak gebruiken, hierin zal de temperatuur snel de juiste hoogte bereiken. Bij een ronddraaiend exemplaar is dat nog sneller het geval. Pas wel op dat de bak niet gaat rotten. Het is slim om een compoststarter te gebruiken om het rottingsproces op gang te brengen. Dek de hoop af met bijvoorbeeld gras of karton.
Het onderhoud
Elke 6 week moet je de hoop omhusselen om er zuurstof in te krijgen. Dit is nodig om het ontbindingsproces te blijven stimuleren. Wanneer er geen zuurstof in de compost aanwezig is, ontstaat er methaan of lachgas, wat erg slecht voor het milieu is. Als je een speciale compostbak gebruikt, zit er onderin een klep. Zo kun je onderaan gemakkelijk compost weghalen en er weer bovenop gooien. Bescherm de composthoop tegen te veel zon of regen. Verder is variatie de key: wissel af met grof en fijn materiaal, droog en vochtig, koolstofrijk afval (snoeihout, stro, bladeren) en stikstofrijk afval (gras en tuinafval).
Wat mag er op de hoop?
Je kunt alles in de composthoop kwijt dat op den duur (bijna) ontbindt. Dat houdt dus keukenafval in, waaronder ook koffiedik, theezakjes en eierschalen. Gemaaid gras kan erbij, op voorwaarde dat je er geen dikkere laag dan 10 cm van maakt. Gedroogd onkruid mag ook, net als plantenresten uit de moestuin (maar maak koolstronken wat kleiner). Ook van gesnoeide takken kun je beter kleine stukjes maken. Hooi en stro zijn ook geschikt, evenals zaagsel indien het niet van multiplex of spaanplaat afkomstig is want dat bevat te veel lijm.
Beter niet
Pas op met botten en graten. Ze mogen wel in de composthoop maar je kunt ze beter een beetje verstoppen omdat honden of katten anders een puinhoop maken van je composthoop. Overigens zijn honden- en kattenpoep ook niet geschikt. En gooi geen vlees of dode dieren op de composthoop. Tot slot nog een opsomming van andere zaken waarover twijfel kan bestaan, ook dit mag er allemaal niet op: kaaskorsten, de inhoud van de stofzuigerzak, sigarettenpeuken en as, olie, vet en bagger uit de sloot.
MOST COMMENTED
Tuinge Reedschap
Waar moet je rekening mee houden met het kopen van tuingereedschap en waar koop je het?
Tuintips
Buitensauna kiezen: zo maak je de juiste keuze!
Tuintips
De voordelen van een goed aangelegd zorglandschap
Tuinin Richting
Is jouw tuin helemaal klaar voor de zomer?
Tuinge Reedschap
Top 5 elektrische tuingereedschappen
Tuintips
Hoe kan je nog meer van jouw tuin genieten?
Tuintips
De juiste container voor tuinafval uitkiezen