Een plankenvlonder zie je steeds vaker in Nederlandse tuininrichting en het is ook een mooie aanvulling op de buitenruimte. Voor een vlonder van planken is de basis een aantal liggers die met vierkante paaltjes met de grond of de tegels zijn verbonden. Met enige handigheid kan je zelf ook een vlonder aanleggen. Het is dan wel van belang dat je goede voorbereidingen treft.

1. Bepaal de oppervlakte

Uiteraard hangt de grootte van een plankenvlonder zeker af van de ruimte die daarvoor beschikbaar is. Als jij een terras wilt dat ruim genoeg is voor een eettafel, vier stoelen en een of twee ligbedden moet je bijvoorbeeld rekenen op een vlonder van 4 bij 5 meter.

2. Zorg voor een goede tekening

Ben je zelf niet ervaren genoeg om een tekening te maken, kies dan een beproefd concept van het internet. Vaak is de vergoeding die je daarvoor betaalt niet echt hoog. Bij een dergelijke bouwtekening krijg je ook meestal een opgave van het benodigde materiaal en de gereedschappen die nodig zijn om de plankenvlonder te maken. Bespaar nooit op de liggers omdat de stabiliteit hiervan afhankelijk is.

3. Een vlonder bouw je bij voorkeur niet alleen

De planken voor je vlonder zullen soms een lengte hebben van meerdere meters. Dat houdt in dat het veel efficiënter werkt als je met zijn tweeën aan de slag gaat. Hou kinderen uit de buurt van de werkzaamheden en gebruik werkhandschoenen en veiligheidsschoenen. Tenslotte zit je beslist niet op ongelukjes te wachten.

4. Bepaal de tussenruimte

De tussenruimte die voor de planken in acht moet worden genomen is afhankelijk van het materiaal dat je gaat gebruiken. Bij naaldhout is dat ruimer dan bij hardhout omdat het verschil tussen een droge en een natte plank bij het hardhout minder is. Composiet terrasplanken hebben nog minder speling nodig.

5. Kies het juiste materiaal

Een vlonder werd in het verleden vrijwel uitsluitend van hardhout planken gemaakt. Dat is logisch omdat in ons klimaat een dergelijke vloer veel te verduren krijgt. Door de ontbossing werd gezocht naar meer milieuvriendelijke materialen. Naaldhout is echter minder sterk dan hardhout en een vlonder van dat materiaal heeft een korte levensduur en ook nadelen op het gebied van splinteren en gladheid als het nat is. Composiet terrasplanken is een alternatief dat steeds vaker wordt gebruikt.

Voordelen van een composiet terrasplank

Composiet is een samenstelling van twee materialen. Voor planken wordt kunststof en hout gebruikt en de beide bestanddelen versterken elkaar. Composiet heeft als voordeel dat het niet splintert bij verwerking en niet glad wordt als het materiaal nat wordt. Door het gebruik van kunststof is composiet bestand tegen insecten en verrotting. De levensduur van composiet terrasplanken is gegarandeerd voor vele jaren. Het materiaal is 100% recyclebaar en om die reden duurzaam. Composiet voor planken heeft een moderne look en wordt in veel kleuren geleverd. Antraciet en grijs zijn populaire kleuren voor een moderne tuin. Maar voor de liefhebbers van meer klassiek zijn er diverse bruintinten. Als je het effect van hout wilt versterken zijn er ook planken met een structuur die houtnerf nabootst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *