Met geneeskrachtige planten en kruiden geef jij je immuunsysteem een boost en houd je jouw lichaam gezond. Deze kun je gewoon in je eigen tuin planten zodat je af en toe wat kruiden kunt plukken voor in het eten of om een gezond kopje thee van te zetten. 

Maar welke kruiden en planten hebben allemaal een geneeskrachtige werking? En wat doen ze precies? In samenwerking met voedingsexperts van het online portaal Sundt hebben wij deze lijst voor je samengesteld.  

Aloë Vera voor huidproblemen

Aloë Vera is niet alleen een geneeskrachtige plant, maar deze is ook zeer onderhoudsvriendelijk, heeft een mooi uiterlijk en staat schitterend in een rotstuin. Je kunt Aloë Vera zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Smeer het verzorgende goedje bijvoorbeeld op je huid als je last hebt van een droge of jeukende huid, of maak er thee van om maagproblemen te verhelpen of de eetlust op te wekken.

Longkruid voor je longen

Longkruid wordt niet voor niets zo genoemd. De bladeren lijken op menselijke longen en het wordt door veel mensen gebruikt bij hoesten, keelpijn en een longontsteking. Ook kan longkruid gebruikt worden om overmatig zweten tegen te gaan als je ziek bent. De roze of paarsblauwe bloemen staan daarnaast prachtig in je tuin in het voorjaar. 

Koriander bij maag- en darmklachten

Koriander, niet iedereen houdt ervan maar het is wel heel gezond. Sommige mensen vinden koriander naar zeepsop smaken en kunnen absoluut niet tegen gerechten waarin dit kruid is verwerkt. Weer anderen smullen juist van gerechten met koriander, zoals Indiase en Mexicaanse gerechten. Koriander wordt gebruikt bij maag- en darmklachten en bij gewrichtspijn. Korianderzaden helpen tegen een stinkende adem. 

Munt voor een frisse adem

Ook munt zorgt ervoor dat je een frisse adem krijgt. Daarnaast werkt munt tegen hoofdpijn en misselijkheid, kan het jeuk verlichten en is het een natuurlijke oplossing bij muggenbulten. Je kunt munt zachtjes over de muggenbulten wrijven om de jeuk af te laten nemen. Munt is een erg makkelijke plant die als een speer groeit.  

Sint-Janskruid tegen depressie

Sint-Janskruid staat er om bekend de stemming te kunnen verbeteren. Sommige mensen gebruiken deze plant als een plantaardig antidepressivum. Heb jij last van een seizoensgebonden depressie als een winterdepressie? Dan is het verstandig om Sint-Janskruid in de tuin te planten.  Al sinds de oudheid gelooft men in de geneeskrachtige werking van de plant. Zo werd het vroeger al gebruikt om brandwonden te verzachten.

Ontspannen met kamille

Kamille kennen veel mensen wel van de kruidenthee. Je kunt kamillethee drinken voor de ontspannende werking of hier je mond mee spoelen om pijn te verlichten, zoals kiespijn. Kamille wordt vaak ook verwerkt in zalfjes tegen pijn vanwege de ontstekingsremmende werking. Wanneer je kamille gebruikt vanwege het ontspannende en kalmerende effect kun je hier ook etherische olie van maken. 

Brandnetel bij verkoudheid

Duiken er brandnetels op in je tuin? Dit onkruid kan nuttig zijn bij diverse kwaaltjes. Let er wel op dat je de brandharen niet aanraakt en maak een soepje of thee van de brandnetels. Brandnetel werkt bij kwaaltjes als verkoudheid, hooikoorts, verstoppingen en jeuk. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *