Tuinhuisje bouwen? Er zijn diverse mogelijkheden: laten bouwen, een bouwpakket of alles zelf doen via het onderstaande stappenplan. Als je tuinhuis meer dan 3 meter lang of breed moet worden, is het verstandig om bouwkundige experts in te schakelen, zoals Van Alfen Ingenieurs. Vaak is dan namelijk fundering nodig en ook zaken als aanleg van elektra, gas en water vragen dan de aandacht van een professional.
Het onderstaande stappenplan is bedoeld voor een klein en eenvoudig tuinhuisje.
1. De bouwtekening
Deze kan je zelf maken maar voor een kleine vergoeding kan je op het internet vaak een beproefd model kiezen. Bijkomend voordeel is dar je ook meteen een overzicht krijgt van de benodigde materialen en gereedschappen.
2. De vloer
Als je twijfelt of er in verband met de kwaliteit van de ondergrond misschien toch fundering nodig is, schakel dan een bouwkundig expert in. Voor de vloer graaf je 30 centimeter tuingrond af en gebruikt 20 centimeter wit zand. Hierop komen de tegels of de vlonder. Kies voor een zo groot mogelijk formaat tegel, dat verhoogt de stabiliteit. Zorgvuldigheid in deze fase verlengt de levensduur van je tuinhuis.
3. Kies het juiste materiaal
De soort en vooral ook de dikte van het hout bepalen hoe lang het huisje zal blijven staan en ook het comfort. Sommige houtsoorten zijn duur maar te dun en zacht hout zorgt snel voor problemen. Bevestigingsmaterialen moeten tegen roest zijn behandeld of van RVS zijn.
4. Plaats het frame
Hiervoor gebruik je palen van minstens 6 centimeter dik. Het frame moet het gehele gewicht kunnen dragen. Het is dus zaak om het frame zo stevig mogelijk op te bouwen. Een flexibiliteit is echter bijna onontkoombaar.
5. Betimmeren
Ook bij een tuinhuis werk je van beneden naar boven. Hoe meer planken je hebt vastgezet hoe steviger het frame zal worden. Als de betimmering klaar is, moet het dak erop en bij voorkeur voordat er regen valt. Zorg derhalve dat je planken op maat zijn gezaagd voordat je begint.
6. Het dak
Een schuin dak zorgt voor afwatering en voorkomt een te dikke sneeuwlaag. Een puntdak moet een hoek hebben van tenminste 10°. Om het risico op lekkage te vermijden bestaan de meeste daken van thuishuisjes uit dakbeschot platen met daarop een waterdichte afwerking en een mooie nok. Test het dak goed om te zien of het volledig waterdicht is, anders wordt het tuinhuisje snel aangetast door vocht.
Een regenton is altijd een goede aanvulling op een tuinhuisje. Op die manier kan je kostbaar regenwater verzamelen en voorkom je dat het elders voor problemen kan zorgen.
7. Afwerken
Het is tijd om de ramen en deuren te plaatsen. Waarschijnlijk zal je merken dat niet alle hoeken exact 90° zijn. Dat lukt zelfs vaak niet bij nieuwbouw woningen. Het betekent wel dat je de ramen en deuren passend moet maken. Kieren of slecht sluitende ramen leveren anders op korte termijn problemen op. Als je geïmpregneerd hout hebt gebruikt is een beits-laag meter niet strikt noodzakelijk maar verbetert het wel de levensduur. Iedere 2 of 3 jaar beitsen kan zelfs betekenen dat je twee keer zo lang kan genieten van jouw zelf gebouwde tuinhuisje.
MOST COMMENTED
Tuinge Reedschap
Waar moet je rekening mee houden met het kopen van tuingereedschap en waar koop je het?
Tuintips
Buitensauna kiezen: zo maak je de juiste keuze!
Tuintips
De voordelen van een goed aangelegd zorglandschap
Tuinin Richting
Is jouw tuin helemaal klaar voor de zomer?
Tuinge Reedschap
Top 5 elektrische tuingereedschappen
Tuintips
Hoe kan je nog meer van jouw tuin genieten?
Tuintips
De juiste container voor tuinafval uitkiezen