Wie vond het als kind nu niet leuk om zandkastelen te bouwen? Met een zandbak geef je je (klein)kind gegarandeerd veel plezier. Je kunt natuurlijk voor de typische plastic blauwe schelpzandbak kiezen maar zelf maken is veel leuker. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, lees maar verder.

Bouwtekening voor het maken van een zandbak

Wil je zelf een zandbak maken? Gebruik dan een professionele bouwtekening! Zo zorg je gegarandeerd voor een stevig zandbak (zodat de vogeltjes er niet uit vallen ;), weet je precies welke materialen je nodig hebt en zet je hem binnen een handomdraai in elkaar.

Deze materialen heb je nodig om zelf een zandbak te maken:

  • Houten planken
  • Houten tuinpalen voor de 4 hoeken
  • Worteldoek
  • Speelzand
  • Beits
  • (Rubberen) Tegels
  • Schroeven

Dit gereedschap heb je nodig om de zandbak zelf te maken:

  • Meetlint
  • Zaag
  • Kwasten
  • Boor
  • Schroevendraaier
  • Waterpas

Stap 1: De juiste plek voor de zandbak kiezen

Je wilt de zandbak natuurlijk niet in het verdomhoekje van je tuin plaatsen. Aan de andere kant hoeft hij ook weer niet middenin de tuin te staan: je tuin is meer dan een speeltuin. Het zou wel prettig zijn als je de kinderen makkelijk in de gaten kan houden terwijl ze aan het spelen zijn. Denk ook na over waar de zon staat: je kinderen moeten niet verbranden in de zandbak maar zullen ook niet graag op een donkere, vochtige plek willen spelen. De meest comfortabele plek is daarom half in de zon en half in de schaduw.

Stap 2: De grootte van de zandbak bepalen

Nu de plaats bepaald is, kun je bedenken hoe groot de zandbak moet worden. Over het algemeen geldt dat de zandbak wordt gebruikt door jonge kinderen. Die hebben niet veel ruimte nodig; bij een te grote zandbak kunnen ze zich zelfs wat alleen gaan voelen. Maar als je weet dat jouw iets oudere kinderen het ook leuk vinden en misschien wel vriendjes mee zullen nemen, kun je hem beter iets groter maken.

Stap 3: Gat graven voor de zandbak en ondergrond inrichten

Bij het zelf maken van een zandbak zul je al snel kiezen voor een houten zandbak voor in de grond. Nu je de grootte en de plaats hebt bepaald kan het graven beginnen. Je kunt de omtrek van de zandbak het beste afzetten met 4 paaltjes en een touw er omheen gespannen. Een gat in de grond van 20 à 30 cm is ruim voldoende. Dat klinkt misschien niet veel maar als je de houten zandbak boven de grond uit laat komen is het echt genoeg. Je kinderen moeten er natuurlijk wel zelfstandig uit kunnen komen. Zorg dat het uitgegraven gat een vlakke bodem heeft zonder stenen, onkruid etc. Daarna kun je een worteldoek plaatsen. Het doek zal ervoor zorgen dat regenwater wegzakt maar onkruid niet kan groeien. Je kunt her en der wat tegels op het doek neerleggen om te zorgen dat hij niet verschuift.

Stap 4: De constructie van de houten zandbak

Het is slim om het steigerhout vooraf te behandelen met beits, zodat het beschermd is tegen nattigheid. Maak dan eerst 4 paaltjes voor op de hoeken van de zandbak. Hier kun je de planken voor de zijwanden tegenaan schroeven. Om te voorkomen dat het hout splijt, kun je de schroefgaten voorboren. Tot slot kun je met 4 laatste planken de rand van de zandbak creëren.

Stap 5: De afwerking!

Het is aan te raden om ook een deksel te maken, zodat honden en katten de zandbak niet als toilet kunnen gebruiken. Je kunt hiervoor eenvoudig een aantal planken dwars bevestigen op 2 planken aan de uiterste zijden. Bevestig de planken niet te dicht tegen elkaar want nat hout zet uit. Je kunt 1 cm speling aanhouden. Nu is het tijd voor het leukste gedeelte: je kunt het zand erin storten. Bij de meeste bouwmarkten worden wel zakken speelzand verkocht. Nu nog wat emmers, zeefjes, harkjes en vormpjes en de zandbak is compleet!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *